Blog, web sitesi türü olarak tanımlanabilir. Blog web siteleri sadece statik olan alt sayfalardan meydana gelmez. Web sitesi üzerinde her içerik farklı konuları işler. Blog yazıları genellikle bir yazar tarafından kaleme alınır ve irinci tekil bakış açısı ile anlatılır. Blog sayfalarında yazılan yazıların tamamı bir yazara ait olur.
İnsanlar kendi görüşlerini internet üzerinde en iyi şekilde blog üzerinden yansıtırlar. İnternet ortamında yer alan blog sitelerinde belirli bir yazar grubu da içerikler oluşturabilir. Yazarlar ilgi alanları ya da uzmanlık alanları üzerinden halka açık gazete gibi içerikler paylaşır ve web sitesine bu şekilde ziyaretçi çekebilir.
Blog siteleri kişisel bloglar olabileceği gibi kurumsal bloglar da olabilir. Kurumsal markalar sektörlerinde hedef kitlesine ulaşabilmek adına kurumsal blog sayfalarına yönelik yatırımlar yapıyor. Blog yazma sayesinde yazarlar bilgi ve birikimlerini geniş kitlelere ulaştırabilirler. İnsanlar internetten bir konu hakkında araştırma yaparken blog sayfalarında yoğun olarak vakit geçiriyor.
Blog en genel tanımı ile belirli bir alanda deneyim ve bilgi birikiminin aktarıldığı sayfalar olarak yapılabilir.
Blog Türleri Nelerdir?
Blog sayfaları web sitelerinin arama motorları üzerinden hedef kitleye ulaşmak, bilgi vermek ve iletişim kurabilmek adına yazdıkları alanlardır.
Çok çeşitli blog sayfaları olsa da en yaygın olan tüm blog türlerini sizlere aktaralım;
- Kişisel Blog
Bu bloglar şahıslara ait olan web siteleridir. Kişiler bu bloglarda kendi fikir ve düşüncelerini hedef kitlesi ile paylaşmaktadır. Kendi sitesinde insanlar istedikleri şekilde içerik oluşturabilir. Her alanda uzmanlık alanı, ilgi alanları ve hobiler hakkında bilgi verici blog yazıları kişisel bloglarda paylaşılabilir. İnsanlar kişisel bloglar ile yeni iş fırsatları yaratabilir ve daha geniş kitleler tarafından tanınabilirler.
- Kurumsal Blog
İşletmeler yani şirketlerin işlerini, ürün ve hizmetlerini tanıtmak için web sitelerinin blog bölümlerinden içerik oluştururlar. Genellikle kurumsal bloglar ürün ve hizmetleri tanıtmak amacıyla yazılır. Mesela bir ajans, içerik nedir, ne işe yarar gibi bir içerik oluşturarak bu konuda araştırma yapan kişilere ulaşır. Kurumsal bloglar bilgi verici içeriklere sahip olsa da genellikle satış odaklı bir stratejiye sahiptir.
- WordPress Blog
İçerik yönetim sistemi olan WordPress’te blog siteleri çok yaygındır. En popüler ve yaygın blog WordPress blogtur. Para kazanma amacı olan blog sahipleri Wordrpress.org üzerinden blog açabilir. Para kazanma düşüncesi olmayanlar için WordPress.com üzerinden kurulum ve yazılım bilgisi gerektirmeden blog açılabilir.
- Niş Blog
Niş blog, belirli bir konu odaklı oluşturulan içeriklerin yer aldığı bloglardır. Bu alanda sadece belirli bir konu alanı hakkında içerik oluşturulur. Blog sahipleri genellikle odaklandığı konular ve uzman oldukları konular hakkında yazarlar. Özel olarak belirli konulara odaklanan bir türdür. Mesela evden para kazanma hakkında oluşturduğunuz bir blog sitesi niş blog olacaktır.
- Mikro Blog
Ziyaretçilerin kısa mesaja benzeyen metin mesajları göndermelerine imkan veren bloglardır. Genel olarak 280 karakterden daha az mesaj uzunluğu hakkı olur. Bireysel gönderilere herkes ulaşabileceği gibi sadece belirli kişilere de acıkabilir. Blog yazıları kronolojik olarak sıralanır ve genellikle insanların kısa ve anlık içerik oluşturmalarını sağlar. Sosyal medya platformları mikro blog olarak örnek gösterilebilir.
- Vlog Blog (Video Blog)
Blog sahiplerinin kendisi hakkında bilgi verdiği, haber, moda ya da tasarım gibi konularda düzenli aralıklarla video kaydetmek amacıyla oluşturdukları bloglardır. Kamera önüne geçerek konu hakkında bilgi vermeye dayalı bir blog türüdür. Vlog sahipleri neredeyse her gün en az bir tane içerik paylaşımı yaparlar.
- Facebook Blog
Facebook üzerinde ürünlerinizin tanıtımı amacıyla kullanılan blogtur. Aynı zamanda ürün ve marka tanıtımı yapılabilir. Burada kişisel hesap üzerinden bir sayfa açarak facebook üzerinde hedef kitlenize ücretsiz bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
- Instagram Blog
Instagram üzerinde ürün satışı ve içerik üretimi gibi konularda açılan blog sayfasıdır. Burada Instagram hesabı açtığında hesap ayarları bölümünden kişisel blog haline ücretsiz olarak çevrilebilir.
- Studyblr Blog
Ücretsiz blog açma platformlarından olan Tumblr üzerinden oluşturulan blog siteleridir. Sosyal medya üzerinden fotoğraf ya da içerik yüklemesi yapılan bloglardır.
- Temasal Blog
Bu blog ürünleri bir uzmanın belirli bir amaçla ilgili oluşturduğu bloglardır. Bu web siteleri genel konularda değil, sadece bir alanda uzman bir kişi tarafından kurulan web siteleridir.
- Topluluk Blog
Bu bloglar üye sistemlerinin olduğu sitelerdir. Bu sitelerde üye olan kullanıcılar ücretsiz olarak kayıt yaptırabilir ve içerik üretebilir.
Blog Özellikleri Nelerdir?
- Blog terimi Farlex gibi popüler sözlüklerde web günlüğü ya da web kütüğü gibi isimlerle anılmaktadır.
- Blog sayfalarında paylaşılan yazılar içerik, gönderi ya da post olarak isimlendirilir.
- Blog sayfaları kişilere ve kurumlara potansiyel hedef kitle tarafından güven duyulmasını sağlar.
- Her web sitesi blog özelliği taşımaz. Ancak her blog sitesi web sitesi olarak tanımlanabilir.
- Hem kurumlar hem de kişisel kullanıcılar blog sitesine sahip olmakta özgürdür. Blog açma konusunda hiçbir sınırlama bulunmaz.
- Blog siteleri alanında genel bilgi verici yazılara sahiptir ve her türlü uzmanlık alanında kapsamlı bilgileri barındırır.
- Blog yazılarına içerik adı verilir ve blog siteleri her zaman dinamik yapıdadır. Yani blog siteleri her zaman güncel tutulur ve yeni yazılar paylaşılır.
- Blog sitelerinde yazar ya da yazarlar bireysel herhangi bir konuda görüşlerini paylaşabilir ve uzmanlık alanlarında bilgi verebilir.
- Blog yazılarında paylaşılan içeriklerde tarih, yazar ismi, yorum gibi bölümler bulunur. Burada hangi bilgilerin yer alacağı tamamen blog yöneticisinin kontrolündedir.
- Blog sayfaları özellikle kurumsal web siteleri için çok etkili SEO yararları sağlar. Blog sayfaları arama motorlarının da sevdiği bölümlerdir ve web sitelerini üst sıralara çıkarmada çok etkilidir.
- Web sitelerinde blog yazıları yeniden eskiye doğru bir tarihsel akışta sıralanmaktadır. Yöneticiler bu sıralamayı istedikleri özelliklere göre değiştirebilirler.
Blog Hangi Sitelerden Açılabilir?
Blog sitesine sahip olmak için çok farklı siteleri kullanabilirsiniz. Blog açma siteleri hakkında bazı seçenekleri sizlere hemen aktaralım;
WordPress.org
WordPress, profesyonel anlamda bir kişisel blog açmak isteyenler için en iyi seçenektir. Kurulum dosyalarının tamamı ücretsizdir ve blog sahibi tarafından belirli adımlar izlenerek blog açılabilir. Blog açmak yıllık olarak burada 200-400 TL arasında maliyete sahiptir. Blog siteleri için en yaygın olan seçenektir.
WordPress.com
Para kazanma amacı olmayan ve sadece zevk için blog açmak isteyen kişiler daha sınırlı özellikleri bulunan WordPress.com üzerinden de blog açabilirler. Daha geniş özellikler için Premium versiyon ücretli olarak kullanılabilir.
Wix.com
Son yıllarda ülkemizde popüler hale gelen Wix, en kaliteli sürükle ve blog bloglama sistemine sahiptir. Ücretsiz sürümde sınırlı özellikler kullanılabilmektedir. Premium paketlerde Euro üzerinden fiyatlandırma vardır ve istediğiniz özelliklere göre farklı paket kullanabilirsiniz.
Blogger.com
Blogspot Google’ın kişisel blog sitesidir. Ücretsiz olarak kullanılan bu site sınırlı özelliklere sahiptir. Açılan blog siteleri blogspot uzantısına sahiptir. Farklı bir şirketten domain satın aldığınızda blogspot uzantısını kaldırabilirsiniz.
Blog Ne İşe Yarar?
Bloglar son yıllarda çok popüler hale gelmeye başladı. Bloglar bir tek günlük olarak görülmemelidir. İçerikleri kronolojik bir sıra içinde paylaşıldığı özel alanlardır. Bloglarda içerik açısından sınırsız bir paylaşım şansı vardır. Bu nedenle blogları sınırlandırılmış durağan web siteleri olarak düşünmemek gerekir.
Blog siteleri her zaman dinamik yapıdadır. Aynı zamanda bloglarda kullanıcılar da yorum yapabilir ve içerikteki konu hakkında tartışmalara katılabilirler. Günümüzde şirketler için bloglar iletişim aracı ve hedef kitleye ulaşma stratejisi olarak işlev görürler.
Bloglar hakkında daha detaylı bilgi verecek olursak;
- Bloglar web sitesi sahibinin pazarlama, gazetecilik, bilgi verme, girişimcilik, kendini ifade etme ya da yaratıcılık anlamında çalışmalar yürütmesini sağlar.
- Blog sitenizde yazılar yazdıkça bu alanda kendinizi geliştireceksiniz. Her yazınız size daha iyi bir yazar olma konusunda katkı sağlayacaktır.
- Sürekli yeni yazılar yazacağınız için gelişirken aynı zamanda kendinizi üretken de hissedeceksiniz.
- Duygu ve düşüncelerinizi blog sayfanızda aktarırken gelişmenize yardımcı olan olay ve durumları da şekillendirmeye başlayacaksınız.
- Blog yazarak kendi hayatınızı değiştirme yanında başkalarının da hayatlarına dokunursunuz. Ücretsiz olarak herkesin erişimine açık olduğu için insanlar sizin olumlu fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi dikkate alarak hayatlarında değişikliklere gidebilirler.
- Ne konuda blog yazarsanız yazın daha derin ve ince düşünen biri haline geleceksiniz. Çevrenizdeki olayları analiz etmeye ve insanlara fikirlerinizi etkili bir biçimde aktarabilmeye başlayacaksınız.
- Düşüncelerinizi keşfetme ve yeni kavramlar araştırma sürecinde düşüncelerinizi de değiştirebilmenin haklı gururunu yaşayacaksınız.
- Farklı bakış açılarını işliyor olmak size esneklik kazandıracak.
- Yorum bölümünde ziyaretçilerinizle iletişim kurarken dinamik bir fikir alışverişi yapacak ve sosyalleşeceksiniz.
- Belirli bir konuyla ilgili bir blog sayfası açtıysanız insanlarda farkındalık yaratabilir ve yeni insanları mücadelenizin içine katabilirsiniz.
BLog Nasıl Yazılır?
Blog yazımı tamamen sizin çalışma sisteminize bağlı olarak belirlenir. Blog yazma sürecinde belirttiğimiz adımları izlerseniz çok daha aktif ve büyüyen bir blog sahibi olabilirsiniz.
- Başlık Belirleme
Blog yazarken öncelikle yazacağınız başlığı belirleyin. Bu sayede konu aramak zorunda kalmaz ve ne yazacağınızı belirlersiniz. Alt başlıkları da belirlerseniz içeriğinizin sınırlarını çizerek konu dışına çıkmazsınız. Yazacağınız başlıkları önceden araştırarak bir liste haline getirebilirsiniz.
- Anahtar Kelime Analizi
Blog yazılarınız için anahtar kelime analizi arama motoru performansı için önemlidir. Özellikle ziyaretçilerinizin size ulaşması için aranma hacmi yüksek, uzun kuyruklu ve doğru anahtar kelimeleri bulun. Her yazı için ayrı ayrı anahtar kelime analizini profesyonel araçlar ve Google’dan yardım alarak gerçekleştirin.
- İçerik Hazırlama
İşin teknik boyutu bitti ve artık sahne senin! Artık bilgini konuşturmanın ve blog yazını hazırlamanın zamanı geldi. Önceden belirlediğin kelime sayısında ya da içeriğin gidişatına göre hemen yazım sürecini hayata geçir. Üretim sürecinde kendini kısıtlama ve insanların o konuda tüm sorularına cevap vermeye çalış.
- Görsel Ekleme
İçeriklerini mutlaka görsellerle zenginleştirmelisiniz. Burada görsel ekleme işini yazıyı yazdıktan sonra yaparsan kafanda neler ekleyeceğin daha net oturur. Stok fotoğraf sitelerini tercih edebilirsiniz. Burada görsellerin telif hakkı olmamasına özen göstermelisiniz.
- İçeriğin Son Kontrolü
Yayına almadan evvel içeriğin son kez kontrol edilmesi gerekiyor. Öncelikle içeriğin yazım ve noktalama, akıcılık ve bilgi açısından incelenmesi gerekiyor. Bu nedenle son bir kez okuyucu gözüyle içeriği incelemen gerekiyor. Daha sonra içeriğin kontrolünü tamamlayarak yayına alabilirsiniz.
- Yayına Alma
Artık içeriğini okuyucuların beğenisine sunabilirsiniz. Bu aşamadan sonra içeriğine gelen trafiği kontrol etmeli ve yorumlarda gelen sorulara cevap vererek takipçi kitlenle iletişime girmelisiniz. Bu sayede daha fazla ziyaretçi çekebilir ve aktif bir sıralama elde edebilirsiniz.
- İçerik Geliştirme
Hiçbir içerik yazıldıktan sonra bitmiş değildir. Bir içeriğin oluşturma süreci ömür boyu devam eder. Bu nedenle içerikteki bilgiler değiştikçe ve yeni bilgiler eklendikçe içeriğin güncellenmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu sayede aktif sıra çok daha üstlere çıkabilir.
Blog Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kişisel blog sitenizi kurduysanız artık sadece içerik oluşturma süreci kaldı demektir. Bu süreçte artık içeriklerinizi doğru şekilde dinamik olarak oluşturmalı ve web sitenizde düzenli olarak paylaşmalısınız. İnsanlar web sitenizi ziyaret edecek ve içeriklerinizden bilgi almak isteyecekler. Bu nedenle blog yazılarını hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var;
- Blog yazılarında blog konusu dışını çıkmamaya ve başka konularda içerikler oluşturmamaya dikkat edin.
- İçeriklerinizin tamamında başlık ve içerik SEO uyumlu olmalıdır. Bu nedenle SEO uyumlu içerik yazma konusunda eğitim alın ya da araştırmalar yapın.
- Blog sitenizin kategorisine göre anahtar kelime analizi yapın ve anahtar kelimeleriniz semantik şekilde içeriklerinizde yer alsın.
- Başka bir blog sitesinden içerik kopyalayarak blog sitenizde paylaşmayın. Kopya içerikler sizi arama motorlarında geri plana düşürür ve hedef kitlenizin size ulaşmasını engeller. İçerikleriniz kaliteli, özgün ve bilgi verici olmalıdır.
- İçeriklerinizin bilgilendiricilik düzeyi ne kadar fazla olursa, içerikleriniz ne kadar akıcı ve kaliteli olursa blog sitenizi o kadar fazla kullanıcı takip eder. Ayrıca o oranda yeni takipçi web sitenize giriş yapar ve takipçi kitleniz sürekli olarak artış gösterir.
- Blog siteniz için bir içerik takvimi oluşturun ve her zaman yeni yazılar yazarak düzenli olarak sitenizde paylaşın. Devamlılık arz etmeyen blog siteleri zaman içinde mevcut takipçilerini ve arama motorlarındaki sıralamalarını kaybetmeye başlar.
- Yazılarınız birinci tekil dille yazılmalı ve kullanıcılar için samimi ve içten bir dile sahip olmalıdır.
- Tüm içeriklerinizde yazım, noktalama ve imla kurallarına dikkat ederek blog yazılarınızı oluşturmalısınız.
- Blog sayfanızdaki içerikleri görsel ve video ögeleriyle desteklerseniz yazılarınız daha ilgi çekici hale gelir ve daha fazla okunur.