İnternet geliştikçe ve dijitalleşme arttıkça yeni meslekler ortaya çıkıyor. Özellikle kurumsal markalar rekabet ortamında rakipleri geri planda bırakmak için marka bilinirliğini arttırmak için yeni pozisyonlara deneyimli kişiler açıyorlar. Son zamanlarda en popüler mesleklerden biri de dijital içerik yöneticisi oluyor.
Web sitelerinde ve dijital dünyada içerik her zaman çok önem verilen bir konu oluyor. 1996 yılında Bill Gates tarafından söylenen “İçerik kraldır.” Sözü dijital içeriğin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
İçerik insanların akademik, geleneksel, kültürel ve kitap anlamında tükettikleri her türlü bilgi ve metin içerik olarak nitelendirilebilir. Sesli, yazılı, görsel ve video alanda hazırlanan her ürün içerik olarak biliniyor.
Dijital İçerik Yöneticisi Nedir?
Dijital içerik yöneticisi, markaların ya da işletmelerin web sitelerinden ya da sosyal medya platformlarından paylaştıkları içerikleri yöneten kişidir. İşletmenin resmi hesapları ve kanalları üzerinden paylaşılan içeriklerin planlama, oluşturma, analiz ve değerlendirme sürecini yürütür.
Oluşturulan içeriklerin başarılı bir şekilde hedef kitleye ulaşıp ulaşmadığını değerlendirir ve yeni içerikler için gerekli analiz ve planlamaları hayata geçirir. Markalara her zaman kaliteli içerik oluşturma konusunda destek olur.
Sektörünüz ne olursa olsun her zaman kaliteli içerikler üretmeniz gerekiyor. Artık her sektörde dijital rekabet arttığı için markalar öne çıkmak için kaliteli ve özgün içerik hazırlamak zorundadır. Bu nedenle herkes profesyonel dijital içerik yöneticisi ile çalışmalıdır.
Dijital İçerik Yöneticisi Ne İş Yapar?
Dijital içerik yöneticisi markanın dijitaldeki konumunu güçlendirmek için önemli görev ve sorumluluklar edinmektedir.
Dijital içerik yöneticisi şu görev ve sorumlulukları yerine getirir;
- Markanın ihtiyaçlarının yer aldığı içeriklerin geliştirilmesini sağlar.
- Marka ihtiyaçları için editörlerle birlikte ortak çalışır. Bu şekilde editörlerin içerikleri kaliteli şekilde kontrol etmesini sağlar.
- Markanın web sitesinde yer alan olumsuz durumları kontrol eder. Bu durumlarda markaya zarar veren kopya ve kalitesiz içeriklerin tespiti ve düzenlenmesini sağlar.
- Ürün ve hizmetlerle ilgili bir içerik takvimi ve planlaması yapılmasını sağlar. Aynı zamanda bu takvime uyulup uyulmadığını takip eder.
- İçeriklere yönelik analizler yapar ve markanın web sitesine gelen trafik yoğunluğuna bakar.
- Ürün ve hizmetlere yönelik hedef kitleyi belirleme ve içeriklerin hedef kitleye uygun olarak oluşturulmasını ve yayına alınmasını sağlar.
- İçeriklerin SEO uyumlu ve doğru şekilde hazırlanmasını sağlar. Aynı zamanda içerikler hakkında zamanlama ve yayınlama sürecini yürütür.
- Mevcut içeriklerin geliştirilmesi ve anahtar kelime analizlerinin yürütülmesini sağlar.
- Web sitesinde yer alan görsel ve yazılı içeriklerin dijital dünyaya uyumluluk durumunu belirler ve mevcut yapılması gereken değişiklikleri analiz eder.
- Sosyal medyada aktif olma durumuna bakar ve sosyal medya içerik stratejisini gözden geçirir.
- Dijital içerik anlamında rakiplerin durumunu izler ve buna yönelik içerik stratejisini optimize eder.
- İçeriklerde markanın söylem dilini belirler ve bu söylem diline uygun içerik oluşturulmasını sağlar.
- Markanın içerik ihtiyacına yönelik gerekli olduğunda içerik ajansları ile çalışma sürecinde doğru ajansı seçme konusunda danışmanlık yapar.
- Dijital içerik ihtiyaçlarında sosyal medya uzmanı, metin yazarı, grafik tasarımcı gibi üyelerden oluşan bir ekibe içerik noktasında liderlik eder.
- İşletmenin içerik ihtiyaçlarında SEO uzmanı ile koordineli şekilde çalışır.
Dijital içerik yöneticisi markanın içerik ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman yoğun olarak mesai harcar. Markanın dijital alanda web sitesi ve sosyal medyada paylaştıkları içeriklerin her sürecinde görev alır.
Markanızın dijitalde daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyorsanız mutlaka özgün, detaylı ve kaliteli içerikler üretmenizi sağlayacak uzmanlar ile çalışmalısınız.
Dijital İçerik Yöneticisi Hangi Özellikler Sahip Olmalıdır?
Dijital içerik yöneticisi olabilmek için belirli nitelikler taşımak gerekiyor. Öncelikle bu alanda kendinizi geliştirmek ve başarılı olabilmek için şu özellikleri taşımanız gerekiyor;
- Dijital içerik üretimi konusunda deneyim sahibi olmalıdır. Daha önce metin, görsel ya da farklı alanda içerik üreten bir konumda görev almış olmalıdır. Dijital içerik yöneticisi içerik yazarlığını deneyimlerde daha başarılı olur.
- Görsel, sesli, yazılı ya da video içeriklerin güncel trendleri ve yapıları hakkında detaylı bilgi sahibi olmalıdır.
- Dijitalde öne çıkarken SEO çok önemlidir. Bu nedenle dijital içerik yöneticisi markanın içeriklerini organize ederken SEO kurallarını güncel şekilde bilmeli ve içerik anlamında değişen arama motoru algoritmalarını takip ederek bu konuyu içerik pazarlaması açısından optimize edebilmelidir.
- Türkçeyi doğru kullanma, yazım ve imla, noktalama ve dilbilgisi konusunda yeterli yetkinliğe sahip olmalıdır.
- Dijital içerik üretimi için kullanılan yazım, ölçüm ve sosyal medya araçlarını bilmeli ve araçları kullanarak elde ettiği sonuçları yorumlayabilmelidir.
- Hizmet verdiği sektörde genel kültür sahibi olmalı ve görev yaptığı firmanın sektöründeki gündemi ve yenilikleri her zaman takip etmelidir.
- Her zaman araştırma ve değerlendirme konusunda başarılı olmalı ve eleştirel düşünme becerisine sahip olmalıdır.
- Mevcut içerikleri değerlendirebilmeli ve eksik yönlerini belirleyebilmeli, daha sonra geliştirilecek içerikler için gerekli önermeleri ortaya çıkarabilmelidir.
- SEO ve içerik pazarlaması bir ekip işi olması sebebiyle ekip çalışmasına uygun olmalıdır.
- İçerik üretimi konusunda geniş bir ekiple çalışacağı ve içerik anlamında ekibe liderlik edeceği için bu vasıflara sahip olmalıdır.
Nasıl Dijital İçerik Yöneticisi Olunur?
Dijital dönüşümün büyük bir hız kazanması ile birlikte dijitalleşme süreci her firmanın mutlaka yatırım yapmak zorunda olduğu bir alan haline geldi. Bu nedenle de yeni nesil dijital meslekler de daha popüler hale gelmeye başladı. Bu mesleklerden bir tanesi de dijital içerik yöneticisi olarak ortay açıktı. Dijital içerik yöneticisi olabilmeniz için belirli bir üniversite ya da lise eğitimi yoktur.
Dijital içerik yazarlığı yapabilmek için online ya da yüz yüze içerik yazarlığı eğitimi alarak sürece başlayabilirsiniz. Kendi yazım yeteneğinize güveniyorsanız da bu alanda acemi olarak çalışabileceğiniz platformlarda çalışabilirsiniz. Dijital dünyaca içerik yazarlığı anlamında eğitim alabileceğiniz çok sayıda online kurs bulabilirsiniz. Üstelik her bütçeye uygun kurs bulabilirsiniz. Üstelik sertifika alarak çok daha kurumsal firmalarda çalışabilirsiniz.
Eğitim sonrasında içerik yazarı olarak dijital dünyada yerinizi almaya başlayın. Bu süreçte freelance çalışabilir ve dijital dünyada içerik yazarı olarak yerinizi alabilirsiniz. Bu süreçte sizlere yol gösteren ve içeriklerinizi denetleyen editörler size yol gösterecektir. Zamanla içerik yazarlığı alanında kendinizi geliştirdikçe dijital içerik yöneticisi pozisyonunda görev almak için gerekli tecrübeyi kazanabilirsiniz. Bu alanda kariyer yapmak için öncelikle dijital trendleri, SEO trendlerini, dijital pazarlama trendlerini, sosyal medya trendlerini ve içerik pazarlaması trendlerini takip etmeniz gerekiyor.
Dijital İçerik Yöneticisi Olma Şartları Nedir?
Dijital içerik yöneticisi olmak isteyen kişiler için belirli bir akademik eğitim yoktur. Öncelikle bu alanda çalışmak istiyorsanız içerik yazarlığı konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız öncelikle kariyer hedefleriniz bu yönde olmalıdır. Aynı zamanda daha önce içerik yazarlığı alanında deneyiminiz olmalıdır.
Dijital içeriğin ne kadar önemli olduğunu kavradıysanız ve dijital içerikleri etkili şekilde yönetebilmek istiyorsanız “İçerik kraldır” felsefesini benimseyerek dijital içerik yöneticisi olabilirsiniz. Tüm bunlarla birlikte dijital içerikler ile markalara satış ve kazanç oranını arttırma konusunda hizmet vermek istiyorsanız kariyerinizi bu yönde planlayabilirsiniz.
Dijital İçerik Yöneticisi Maaşları
Dijital içerik yöneticisi henüz çok yeni bir kavram. Bu alanda birçok işletme yeni yeni pozisyon açıyor. Bu nedenle de özellikle içerik yazarları dijital içerik yöneticisi maaşları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Dijital içerik yöneticilerinin maaşları öncelikle çalıştığı firma ve kurumun maaş stratejisine göre değişiyor.
Dijital içerik yöneticisi olarak bir firmaya bağlı olarak çalışabileceğiniz gibi kendi ajansınızı kurabilir ya da freelance olarak bu alanda hizmet verebilirsiniz. Dijital içerik yöneticileri içerik yazarlarına göre daha az çalışma saatleri ile daha yüksek kazançlar elde edebilirler. Kurumsal firmalarda görev alırsanız çok yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
Dijital İçerik Yöneticisi Kimler Olamaz?
Dijital içerik yöneticisi olmak için belirli kriterler olması gerekiyor. Herkes gönüllü olarak dijital içerik yöneticisi alanında kariyer yapabilir. Ancak bazı kişiler dijital içerik yöneticisi olamaz;
- SEO ya da SEM gibi konularda teknik bilgisi olmayanlar
- Stratejik şekilde düşünemeyenler
- İçerik üretimi konusunda yeteneği olmayanlar
- İçerik stratejisi geliştirme teknikleri konusunda yetkin ve bilgi sahibi olmayanlar
- Dijital içerik trendlerini bilmeyenler
- İçerik pazarlaması hakkında bilgi sahibi olmayanlar bu alanda kariyer yapma noktasında başarısız olacaktır.
Dijital içerik yöneticisi olabilmeniz için mutlaka bu alanda çalışmak için istekli olmalı ve kendinizi bu alanda geliştirmek için gerekli adımları atmalısınız. Bu sayede geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
Dijital İçerik Yöneticisi Mesleğinin Dezavantajları Nelerdir?
Her meslekte olduğu gibi dijital içerik yöneticisi olduğunuzda da bazı zorluklar olabilir. Dijital içerik yöneticisi mesleğinin dezavantajları şöyledir;
- Meslekte yeni kariyer yapmaya başladığınızda düşük ücret almak zorunda kalabilirsiniz. Tecrübe sahibi olmayan kişiler bu alanda iyi kazanç elde edemez.
- Staj sürecinde kazancınız olmayabilir ve bu mesleği öğrenmek için yoğun okumak ve araştırmak zorunda kalabilirsiniz.
- Dijital içerik yöneticisi iseniz kendinizi her zaman mesleğin her aşamasında geliştirmeniz gerekir. Ben bu alanda yetkinim, diyebileceğiniz bir meslek grubu değildir.
- Problemler karşısında hızlı ve etkili çözüm bulma konusunda sorunlar ve zorluklar yaşayabilirsiniz.
- Yüksek maaş alabileceğiniz bir ajans bulmanız her zaman kolay olmaz.
Dijital İçerik Yöneticisi İş Olanakları Nelerdir?
Dijital içerik yöneticisi olarak kariyer yapmaya karar verdiyseniz iş olanakları noktasında çok fazla seçeneğiniz var. Öncelikle dijital içerik yöneticisi olarak özel sektörde görev alabilirsiniz. Bu alanda en yaygın iş modeli freelance olarak çalışmaktır. Birçok içerik yöneticisi forumlardan ya da farklı iş bulma platformlarından birden fazla marka için dijital içerik yöneticiliği hizmeti veriyor.
Bunun yanında SEO ajansları, sosyal medya ajansları, web tasarım ajansları, dijital pazarlama ajansları ve içerik ajanslarında da görev alabilirsiniz. Aynı zamanda blog siteleri, web siteleri, kurumsal web siteleri ve dijital pazarlama sitelerinde de dijital içerik yöneticisi pozisyonunda çalışabilirsiniz. Bu alanda büyük firmaların kendi bünyesinde de dijital içerik yazarı olarak çalışabilirsiniz.
Uluslararası Dijital İçerik Yöneticisi Nasıl Olunur?
Dijital içerik yöneticiliği alanında sadece Türkçe dilinde hizmet vermezsiniz. Uluslararası dijital içerik yöneticisi de olabilirsiniz. Bunun için öncelikle ileri derecede İngilizce bilmeniz gerekiyor. Ayrıca hizmet vermek istediğiniz diğer dilleri de iyi düzeyde bilmeniz lazım. Daha sonra uluslararası piyasada kabul görecek sertifika ve diploma da işinize yarayabilir.
Uluslararası dijital içerik yöneticilerinin uluslararası markalarda ya da bu alanda bağlantıya sahip kurumlarda çalışması gerekiyor. Dünyada dijital içerik alanındaki gelişmeleri takip etmeli ve yerelde içerik üreteceğiniz kitleyi iyi tanımalısınız.