Bir web sitesi üzerinde onlarca hatta yüzlerce sayfa yer alır. Web sitesi içinde içerik açısından çok farklı içerik türleri karşımıza çıkabilir. Web sitesinde metin içerikler, videolar, görseller, bağlantılar, kullanıcı yorumları, infografikler gibi birçok içerik vardır. Bu içerikler birlikte bütün bir yapı oluşturur ve web sitesinin içerik kalitesini ortaya çıkar.
Web sitesi üzerinde vakit geçirme aşamasında sayfada yer alan tüm bu içeriklerin nasıl bir araya geldiğini, sayfa yapısının nasıl oluştuğunu ya da tüm bu içeriklerin nasıl güncellendiğini düşünmezsiniz. Ancak kişisel, kurumsal ya da e ticaret amaçlı web sitesi ihtiyaçlarınız varsa artık içeriklerin nasıl yönetildiğini merak etmeye başlarsınız.
Web sitelerinin henüz yeni yeni ortaya çıktığı zamanlarda çok karmaşık kodlar ile birlikte karmaşık yapılı web siteleri vardı. Günümüzde ise içerik yönetim sistemleri sayesinde tüm içerikleri kontrol etmek ve tek bir ekrandan yönetmek çok kolay. CMS- içerik yönetim sistemi ile web sitenizdeki içerikleri tek bir merkezden kolaylıkla yönetebilirsiniz.
CMS-İçerik Yönetim Sistemi Nedir?
İngilizcesi Content Management System, kısaltması CMS olan içerik yönetim sistemi, web sitesi üzerinde ziyaretçilerin karşısına çıkan içerik, dosya ve tasarımların tek bir ekran üzerinden kontrol edilmesine olanak tanıyan bilgisayar yazılımıdır. İçerik yönetim sistemleri yönetim paneli olarak bilinen bir menüden kontrol edilir. Genellikle içerik yönetim sistemlerini kullanmak için bilgisayarınızda bir program kurulumu yapılmıyor.
İçerik yönetim sistemlerine internet üzerinden giriş yapıyorsunuz. Günümüzde WordPress gibi hazır içerik yönetim sistemleri çok popülerdir. Bunun yanında özel yazılım içerik yönetim sistemleri de taleplerinize direkt olarak cevap verebiliyor. CMS’ler sayesinde web sitesi yönetme konusunda teknik bilgisi sınırlı olan kişiler dahi dijital içerik oluşturabilir ve web sitesi içeriklerini kolayca yönetebilir.
CMS-İçerik Yönetim Sistemi Tarihi
İnternet ilk yaygınlaşmaya başladığı evrelerde internet siteleri çok basit yapılı oluşumlardı. Özellikle internet sitelerinde HTML veya CSS gibi kod sistemleri söz konusu idi. Tasarım anlamında internet siteleri metin, bağlantı ve görsellerden meydana geliyordu. Daha sonra rekabetin her alanda artması ile birlikte zengin içeriklere sahip estetik görünümlü web siteleri ortaya çıkmaya başladı.
Kişisel web sitesi sayısının artması, iş sektörlerinde kurumsal yapı içine web sitesinin entegre edilmesi, e ticaret faaliyetlerinin yaygınlaşması gibi durumlar web sitelerinin kısa sürede büyük gelişim göstermesini sağladı.
Web sitesi tasarımındaki karmaşık kod yapısı bu süreci zorlaştırdı. İşte burada devreye WordPress, Drupal ve Joomla ile başlayan hazır içerik yönetim sistemleri girdi. 2000 yılından sonra çok sayıda internet sitesi hızla içerik yönetim sistemine geçiş yaptı. Günümüzde web sitelerinin neredeyse tamamı içerik yönetim sistemleri ile yönetiliyor.
Günümüzde internetteki web sitelerinin %55’i WordPress tabanlı içerik yönetim sistemleri ile yoluna devam ediyor.
İçerik Yönetim Sistemi Neden Gereklidir?
İçerik yönetim sistemleri özellikle yeni web sitesi sahipleri için çok doğru bir seçimdir. Özellikle e ticaret alanında faaliyet gösteren markalar için mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Web sitesini çok kolay yönetmeye izin vermesi içerik yönetim sistemlerinin kalitesini ortaya çıkarır.
İçerik yönetim sistemini gerekli kılan durumlar şöyle sıralanabilir;
- İnternet sitesi yönetimi konusunda uzman olmasanız da kısa süre içinde sistemi kavrayabilir ve kolayca web sitenizi yönetebilirsiniz.
- Web sitesi yönetimi için personel çalıştırmanıza gerek kalmaz ve bu bütçeyi web sitenizi geliştirmek için harcayabilirsiniz.
- Özellikle e ticaret sitelerinde arama motoru performansını arttırmak adına anahtar kelime yönetimi önemlidir. İçerik yönetim sistemleri anahtar kelime yönetimini daha etkili hale getirir. Bu sayede arama motoru performansınız da yükselir.
- İçerik yönetim sistemlerinde internette web siteniz istediğiniz görünümde olabilir. Zengin tema çeşitliliği sayesinde kolaylıkla kişiselleştirmeler yapabilirsiniz. Görünüm düzenlemeleri için kodlama bilgisine ihtiyaç yoktur.
- İçerik yönetim sistemlerinde birden çok kullanıcı yönetim sürecinde görev alabilir. Sistem tarafından yetki verilen kişiler kendilerine atanan yetkiler çerçevesinde işlem yapabilirler.
- Yetkili kullanıcılara farklı yetkiler verilebilmesi sayesinde görev paylaşımı yapılabilir. Aynı zamanda işletmeler kolaylıkla web sitelerini yönetebilir.
- Ziyaretçilerin aksiyonları ile ilgili detaylı istatistik alınabilir ve istenen metriklerde kolaylıkla raporlar oluşturulabilir. Bu durumda gerekli geliştirmeler için veri elde edebilir ve müşteri kitleniz hakkında her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.
- İçerik yönetim sistemi sayesinde içerikler kolayca kategorize edilebilir ve gruplanabilir. Bu sayede iş akışları daha düzenli hale gelir ve içerikler ziyaretçilere sistemli bir şekilde belirli bir akışta sunulabilir. Bu sayede kullanıcı deneyimi en üst seviyeye çıkar.
- İçerik yönetim sistemlerinin bakım ve güncelleme süreçleri çok pratik ve kolay olur. Tek bir tuşla tüm bakım ve onarım işlemleri yapılabiliyor.
- İçerik yönetim sistemlerinde gerekli güvenlik önlemleri her zaman vardır. Bu sayede web sitesi çökse de bilgiler her zaman koruma altında olur.
İçerik Yönetimi Sisteminin Temel Amacı Nedir?
İçerik yönetim sistemlerinin en temel amacı web sitesi bulunmayan ve internet sitesi üzerinde yönetim ve tasarım sürecini yürütecek gerekli teknik bilgisi olmayan kullanıcıların belirli bir teknik bilgiye ihtiyaç olmaksızın basit ve kolay şekilde internet sitesini yönetebilmesidir. CMS sistemleri yazılım bilgisi olmaksızın web sitesini yönetebilme amacıyla ortaya çıktı. Ancak günümüzde gelişen ihtiyaçlar ile birlikte yüzlerce içerik yönetim sistemi geliştirildi. Bu sistemler ile e ticaret siteleri, blog siteleri, haber siteleri, kurumsal siteler ve çok daha fazlası kolaylıkla teknik bilgi olmadan tasarlanabilir.
İçerik yönetim sisteminin temel amacı web sitenize içerik ekleyebilmek, web sitenizdeki içerikleri düzenleyebilmek ve ziyaretçilerin kusursuz bir deneyim ile web sitenizde vakit geçirmesini sağlayacak düzenlemeleri yapabilmektir. Genel içerik yönetim sistemlerini kullanabileceğiniz gibi tamamen ihtiyaçlarınıza uygun içerik yönetim sistemi geliştirilmesini de tercih edebilirsiniz.
İçerik Yönetim Sistemi ile Neler Yapılabilir?
İçerik yönetim sistemleri zamanla gelen geliştirmeler ile birlikte çok farklı amaçlarla kullanılan yazılımlar haline geldiler. Her içerik yönetim sistemi kendine özel yönetim özellikleri barındırır. İçerik yönetim sistemlerinde web sitenizin yönetim boyutunda aklınıza gelebilecek her türlü aksiyonu yapabilmek mümkündür.
Standart bir içerik yönetim sisteminde yapabilecekleriniz şöyle sıralanabilir;
İçerik Oluşturabilirsiniz: İçerik yönetim sistemlerinin tamamı kullanıcıların içerik oluşturabilmesine olanak tanır. Bu sistemler ile içerikleri düzenleyebilir, istediğiniz zaman silebilir ve farklı formatlar haline getirebilirsiniz.
İçerik Depolayabilirsiniz: Oluşturduğunuz içerikler içerik yönetim sisteminde sürekli halde depolanmaktadır. İstediğiniz içeriklere ihtiyaç halinde tek bir hamle ile ulaşabilirsiniz.
İş Akışını Yönetebilirsiniz: İçerik yönetim sistemine tanımlanan kullanıcılar için çeşitli roller ve görev paylaşımları yapılabilir. Kullanıcılara yazar, editör, yönetici gibi çeşitli roller verilebilir. İş akışı yönetimi planlama ve yönetimde büyük kolaylıklar sağlar.
İçerikleri Yayına Alabilirsiniz: Oluşturduğunuz içerikleri içerik yönetim sistemi üzerinden yayına alabilirsiniz. Bu sayede web sitenize gelen ziyaretçilerin içeriklere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. İçerikleri ileriye dönük istediğiniz tarihte ve saatte yayına alabilirsiniz. İçerikleri hangi kullanıcıların görebileceği konusunda da düzenlemeler yapabilirsiniz.
WordPress gibi yönetim sistemlerinde farklı eklentiler ile farklı teknik özellikler içerik yönetim sistemine eklenebilir. Farklı dil desteği, sosyal medya entegrasyonu ve çeşitli SEO araçları içerik yönetim sistemine entegre olarak kullanılabilir.
İçerik Yönetim Sistemi Avantajları Nelerdir?
İçerik yönetim sistemleri basit düzeyde bilgi ile internet sitesi yönetmenize olanak tanır. İnternet üzerinde yönetim anlamında her türlü ihtiyacınızı doğru içerik yönetim sistemi ile karşılayabilirsiniz.
İçerik yönetim sistemi avantajları şu şekildedir;
Teknik Bilgiye İhtiyaç Yoktur: İçerik yönetim sistemi için teknik bilgiye sahip olmanız gerekmez. Pratik bir şekilde profesyonel internet sitesi tasarlayarak yayına alabilirsiniz. Tek bir kod yazmadan kolaylıklar web sitenizi yönetebilirsiniz.
Her Türlü Tasarımı Tema Çeşitliliği ile Elde Edebilirsiniz: İçerik yönetim sistemlerinin en önemli avantajlarından biri tasarım açısından sınırsız bir seçim şansı vermesidir. Ücretli ya da ücretsiz temalar ile birlikte istediğiniz tasarımı elde etme şansınız vardır.
Eklentiler ile Her Türlü Yönetim Özelliğini Ekleyebilirsiniz: İçerik yönetim sistemleri ihtiyacınız olan yönetim özelliklerinde eklentiler kullanılarak fonksiyonel hale gelebilir. Yazılım bilgisi ve yatırımı olmadan eklentiler sayesinde istediğiniz işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz. SEO eklentileri sayesinde web sitenizin SEO performansını takip edebilir, iletişim formu ekleyebilir, yorum bölümü ekleyebilir, e posta gönderimi sağlayabilir, canlı sohbet bölümü ekleyebilir, ödeme sistemleri entegre ederek e ticaret sitesi yönetebilirsiniz.
Her Türlü Sorunda Çözümü Araştırarak Bulabilirsiniz: İçerik yönetim sistemi özellikle global sistemlerde bir problem yaşamanız halinde çözümü internetten kolaylıkla bulabilirsiniz. Video paylaşım siteleri, içerik yönetim blogları, kişisel bloglar ya da forum siteleri üzerinden her türlü sorunda ve ihtiyaçta kolayca araştırarak çözüm bulabilirsiniz. Özel içerikler sayesinde çözümü kolayca anlayabilir ve uygulayabilirsiniz.
Mobil Erişim Sağlayabilirsiniz: İçerik yönetim sistemlerine akıllı cihazlar üzerinden de giriş yapabilirsiniz. Yani web siteniz için ziyaretçiler bilgisayarlar yanında akıllı telefon ve tabletler ile de web sitenize erişebilir ve kusursuz bir deneyim yaşayabilirler.
İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?
İçerik yönetim sistemleri farklı amaçlar için kullanılıyor. Bu nedenle hem ulusal hem de global kullanımlara özel farklı içerik yönetim sistemleri geliştiriliyor. Sizin için en popüler içerik yönetim sistemlerinden bahsedelim;
WordPress: En popüler içerik yönetim sistemidir. WordPress şuan için dünyadaki internet sitelerinin %55’inde içerik yönetim sistemi olarak kullanılıyor. Genel olarak blog altyapısı olsa da WordPress içerik yönetim sistemi anlamında çok yönlü ve kullanışlıdır. Özel eklentiler ile e ticaretten blog sitesine kadar her türlü ihtiyaca ve sektöre yönelik web siteleri geliştirilmesine olanak tanır.
Joomla: En popüler içerik yönetim sistemleri arasında bulunuyor. Dünyadaki en popüler içerik yönetim sistemlerinde WordPress’te bulunuyor. 2005 yılından itibaren küçük işletmelere ait web siteleri, kurumsal markalarını web siteleri, online gazete ve dergi web siteleri, kişisel bloglar ve e ticaret siteleri için kullanılıyor.
Drupal: İşlevsellik açısından en popüler içerik yönetim sistemleridir. Bu yönetim sisteminde bir istisnalar hariç sizlere her eklentiyi ücretsiz olarak sunar. Her tarzda internet sitesi için kullanılabilir. Ancak tek olumsuz özelliği tema seçeneklerinin kısıtlı olmasıdır. Mevcut temalarda esnek yapı söz konusudur ve istenen gibi özelleştirilebilir.
Opencart: Bu sistem çevrimiçi mağazalar için özel olarak geliştirilen bir içerik yönetim sistemidir. Bu sistem 1999 yılından beri hizmet verir ve ücretsiz olarak kullanılabilir. Özellikle ödeme modüllerini çok kolay bir şekilde yönetebilirsiniz.
Shopify: E ticaret alanında en popüler içerik yönetim sistemleri arasındadır. 2004 yılından bu yana hizmet veriyor. Sistemde ödeme süreci, pazarlama ve kargo takip gibi birçok entegrasyonu barındırır. Global bir uygulama olarak tüm dünyada kullanılıyor.
Pretashop: Ücretsiz olarak tasarlanan e ticaret içerik yönetim sistemi olan Pretashop açık kaynak kodlu bir uygulamadır. 150 bin civarı web sitesinin aktif kullanımı vardır ve 60 farklı dil seçeneği ile kullanılabilir.
Magento: E ticaret sitelerinde işlevsel bir içerik yönetim sistemi olan Meganto 2008 yılından bu yana kullanılıyor. Bu sistem de açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir.
İçerik Yönetim Sistemi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçerik yönetim sistemi birçok açıdan web sitesi sahiplerine avantaj sağlarken kullanım sırasında problemler yaşamamak adına bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor;
Güvenlik: İçerik yönetim sistemleri her zaman bazı güvenlik problemlerine karşı tehlikede olabilir. Bu yüzden sistemlerin bakımı ve güncelleme süreçlerini düzenli olarak yaptırmak gerekiyor. Bu konuda deneyimli bir ekipten destek almak gerekiyor. Gerekli kontroller ve bakımlar düzenli yapılırsa güvenlik konusunda bir problem ortaya çıkmaz.
Güncelleme: İçerik yönetim sistemleri düzenli olarak güncellemeler yaparlar. Sistemde her güncelleme bir problemi gidermek ve sistemi daha da geliştirmek için yapılır. Bu nedenle web siteniz için tüm bakım ve onarımları düzenli olarak yapmanız gerekiyor.
Eklenti Maliyetleri: İçerik yönetim sistemleri özel eklentiler ile farklı işlevlerde kullanılabiliyor. Profesyonel kullanımlar için eklentiler genellikle ücretli olabiliyor. Bu nedenle eklenti maliyetleri kullanım avantajlarına göre maliyetleri dikkate alınarak kullanılmalıdır. Aynı zamanda alternatifler varsa bunların kullanılarak maliyetlerin düşürülmesi sağlanabilir.