Son yıllarda internette kişisel web sitesi sayısında büyük bir artış yaşandı. Birçok internet kullanıcısı günlük tutar gibi blog siteleri ile deneyimlerini ve bilgilerini insanlarla paylaşmaya başladı. Bu süreçte de blog kavramı ya da kişisel blog kavramı ortaya çıktı.
Kişisel blog, internet kullanıcılarının kendine ait blog sayfalarında günlük yaşantısına dair bilgi ve ayrıntıları paylaştığı e günlük olarak tanımlanabilir. Çok eski zamanlardan beri internet aleminde bulunan kişisel blog son yıllarda çok daha geniş bir kavram haline geldi. Kişisel blog siteleri en fazla orana sahip web sitesi türleri arasında yer alıyor.
Yazmayı seven ve insanlarla bir şeyler paylaşmayı amaçlayan insanlar kişisel blog ile bunu başarabilirler. İnsanlar internette hedef kitlelerine ulaşabilmek ve düşüncelerini internet ortamında paylaşabilmek adına kişisel blog sayfalarını kullanıyorlar.
İnternet kullanıcılarının duygu ve düşüncelerini paylaşarak kendine özel oluşturduğu web siteleri kişisel bloglardır. Günlü yaşantısından ayrıntılar ve meraklı olduğu konular hakkında ya da uzmanlık alanında teknik bilgiler paylaşmak amacıyla kişiler kişisel bloglar açabilirler. Burada hikaye yazılabilir, ilgi duyulan alanlar anlatılabilir ve istenen farklı konular ele alınabilir. Çok sayıda kişisel blog olduğu için görsel içeriklerle desteklenen kişisel bloglar çok daha fazla ilgi görüyor. Blog sayfalarında yazar kendisi paylaşım yapabileceği gibi görev yaptığı şirket ya da marka üzerinden açılan sayfalar ile karıştırılmamalıdır. Yazar burada sadece kendine özel web sayfaları oluşturur. Kişisel blog içinde yazar kendine özel içerikler paylaşmalıdır. Daha çok kişisel deneyim ve tecrübeler bu sayfalarda internet kullanıcıları ile paylaşılır.
Kişisel Blog Ne İşe Yarar?
Kişisel blog, çevrimiçi bir günlük olarak düşünülebilir ve yazarın kendini ifade edebilmesini sağlar. Blog sayfası ile birlikte yazar kişisel fikirlerini başkalarına ulaştırabilir. Bir kişiye ulaşmak için doğru kanalı seçmeli ve bu şekilde düşüncelerinizi paylaşmalısınız.
Günümüzde bir kişiye veya kitleye ulaşabilmek için internet en doğru yerdir. İnternette kişisel blog sayfası açarak çok geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Kişisel blog sahibi olursanız paylaşım konularınızla ilgili kitlenizle iletişim halinde olabilir ve direkt olarak onlarla bağlantı kurabilirsiniz.
Mesela giyim ve moda konusunda bir kişisel blog sayfanız olursa bu alanda ilgisi olan kişiler ile yakın ilişkiniz olabilir. Bu sayede sizinle aynı konuda ilgi sahibi olan kişilerle yakın ilişkide olabilir ve insanlara bilgilerinizi anlatabilirsiniz. Kişisel bloglardan paylaştığınız içerikleri Facebook, Pinterest, Istagram gibi sosyal medya hesaplarında paylaştığınızda daha görünür hale gelebilirsiniz.
Günümüzde kişisel blog pazarlama faaliyetleri için de çok etkilidir. Güçlü yönlerinizi ortaya koyarak kişisel bloğunuz üzerinden işinizi pazarlayabilirsiniz. Mesela içerik yazarlığı yapıyorsanız bu alandaki deneyimlerinizi paylaşabilir ve bu sayede yeni iş imkanları yakalayabilirsiniz. Kendinizi ve yeteneklerinizi göstererek çok daha farklı iş ilanları bulabilirsiniz.
Kişisel Blog Sahibi Olmak Neden Önemlidir?
Son yıllarda insanlar dijital bir göçebe hayatı yaşamayı seçiyor. Bu kapsamda kişisel bilgisayarı ve cep telefonu ile dünyanın her yerinde çevrimiçi olabiliyor. Hedef kitlenize zaman ve mekan kavramı olmadan ulaşabilmek ve tecrübelerinizi aktarabilmek için kişisel blog sahibi olabilirsiniz.
Sıfırdan bir kişisel blog kurmaya başladığınızda öncelikle kendi sanal platformunuzu oluşturursunuz. Bunun yanında web tasarım, içerik oluşturma, içerik yazma, pazarlama temelleri ve SEO gibi alanlarda da beceri kazanabilirsiniz. Aynı zamanda elde ettiğiniz dönüşler ile çok önemli kazanımlar yakalayabilirsiniz. Doğru yöntemi seçerseniz blog sayfanızı istediğiniz gibi tasarlarsınız ve içeriklerinizi oluştururken her süreçte tam kontrol sizde olur. Doğru adımlar izlerseniz hem düşüncelerinizi insanlarla paylaşabilir hem de pazarlama stratejisi de geliştirebilirsiniz.
Kişisel Blog Nasıl Kurulur?
Kişisel blog kurmak aslında sanıldığı kadar zor bir süreç değildir. Bunun için bir web sitesi kurma adımlarını izlemeniz yeterli olur. Kişisel blog sayfanızı ister ücretli isterseniz de ücretsiz olarak kurabilirsiniz.
Kişisel blog kurma aşamaları şu şekilde sıralanabilir;
1- Alan Adı Seçimi
Bir kişisel blog açarken öncelikle alan adı seçimi çok önemlidir. Mevcut bir domain sahibiyseniz mutlaka alan adı transferi yapmanız gerekiyor. Bunun için TUMBLER, BLOGGER, Winx gibi platformları seçerek de kişisel blog oluşturabilirsiniz.
2- Hosting Seçimi
Kişisel blog kurarken bir hosting de satın almanız gerekiyor. Hosting kişisel blog sitenizin bilgisayarınız kapalı olsa da 7 gün 24 saat ulaşılabilir olmasıdır. İhtiyacınız olan pakete göre uygun bütçeli bir hosting seçebilirsiniz.
3- Tema veya Script
Alan adı ve sunucu kısmını ayarladıktan sonra kişisel bloğunuz için özel bir temaya ihtiyacınız var. Burada hazır web sitesi ve hazır blog sitesi temaları size yardımcı olabilir. İnternette ücretsiz olarak kişisel blog scripti bulunan çok sayıda hazır siteye ulaşabilirsiniz. WordPress gibi içerik yönetim sistemlerinde kişisel blog teması çok sayıda bulunuyor.
4- Yazmaya Başlayın
Kişisel bloğunuz burada artık hazır! Bundan sonra iş artık sizin içerik üretmenize bakıyor. Artık kişisel blog sayfanızda yazın ve insanların web sitenizdeki paylaşımları takip etmesini sağlayın.
5- Optimizasyon Çalışmalarına Başlayın
Kişisel bloglarınız üzerinden geniş kitlelere ulaşabilmek için SEO çalışmalarına önem vermelisiniz. Optimizasyon çalışmaları ile sizler de geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Blog sayfalarında optimizasyon çalışmaları ile üst sıralarda yer alabilir ve çok daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
Kişisel blog kurduktan sonra sürekli olarak içerik paylaşarak başarılı olabilirsiniz.
Profesyonel Kişisel Blog Özellikleri Nelerdir?
Kişisel blog sayfanızın profesyonel tasarımda olması ve başarılı olması için belirli özelliklere sahip olması gerekiyor.
Profesyonel bir kişisel blog sitesinin temel özellikleri şöyle sıralanabilir;
Kaliteli Tasarım
Blog sayfanızın tasarımı çok önemli bir süreçtir. Özellikle görsel boyutu, arka plan kullanılması gibi tüm detaylar tasarımda önemlidir. Reklam alanları, görsellerin yerleşimi ve başlık yerleşimi her zaman blog sayfanızı öne çıkaracak temel özelliklerdir.
Özgün ve Kaliteli İçerik
Blog sayfalarınızda özgün ve kaliteli içerik çok önemlidir. Öncelikle ilgi çekici, okunabilir ve kaliteli içerikler üretmelisiniz. Web sitenize gelen ziyaretçiler içeriklerinizi okumalı ve daha sonra tekrar kişisel blog sayfanıza girme ihtiyacı duymalıdır.
Görsel Kullanımı
Web sitenizde yer alan görseller de çok önemlidir. Görseller doğru boyutlarda, renklerde ve yazı ile uyumlu olduğunda web siteniz daha ilgi çekici olur. Görsellerinizi özel olarak oluşturabilir, stok fotoğraf sitelerini kullanabilir, internette yer alan görselleri de web sitenizde kullanabilirsiniz. Bu süreçte telif ve kullanım haklarına da dikkat edilmesi gerekiyor.
Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz
Web sitenizin kullanıcı deneyimi yüksek olmalıdır. Web sitenizde ziyaretçiler aradığını kolayca bulmalı ve tasarımını kolayca bulmalıdır. Bunun için de web sitenizin arayüzü çok önemlidir. Teknolojik alt yapı, kaliteli tasarım dili ve mobil cihazlara uygun tasarım kişisel bloğunuzun daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır.
Kişisel Blog Nasıl Başarılı Olur?
Kişisel bloğunuzu doğru yönetirseniz başarılı bir blog sitesiniz olabilir. Bir kişisel blogda başarıyı yakalamak için bulunması gereken özellikler şöyledir;
Uzun Yıllar Aktif Olmalısınız
Blog sitenizin başarısı için uzun ömürlü olması çok önemlidir. Bu nedenle blog yazacaksanız uzun yıllar boyunca aktif olabileceğiniz bir planlama yapmalısınız. Kaliteli, özgün ve tutarlı içerikler uzun yıllar sonra dahi okunabilir ve dikkat çekebilir.
Blog Trendlerini Takip Edin
Başarılı blog sitelerini ve teknolojik gelişmeleri her zaman takip etmeli ve web sitenizi ona uyarlamalısınız. Ziyaretçileriniz dinamik olmayan, eski tasarımlara sahip siteler yerine modern tasarımlara sahip içerik sunan kişisel blog sitelerini tercih ediyorlar.
Özgün Bir Site Tasarlayın
Web sitenizde kişisel bloglar özgün ve özel olmalıdır. Yayınlanan içerikler her zaman sitenize özel olmalı ve tasarım sadece size özel olmalıdır. Kendi deneyim ve yorumlarınızı paylaştığınız bir site her zaman size başarı getirecektir.
Kişiliğiniz Sitenize Yansısın
Web sitenize gelen insanlar sizin kim olduğunuzu anlasınlar. Kim olduğunuzu ortaya koyacak ve kendinizi ön plana çıkaracak kişisel bloglar önemli bir bölümdür. Kişisel bloglarda temel odak noktası siz olmalısınız.
En Kaliteli Kişisel Blog Örnekleri
Kişisel blog oluşturmak istiyorsanız hemen size bazı kişisel blog örnekleri verelim. En kaliteli kişisel blog örnekleri konusunda size bir liste hazırladık;
Tim Ferriss
Başarılı bir girişimci olan Tim Ferriss aynı zamanda bir güç sanatçısı. Kendi alanında bilgi, deneyim, ipuçları ve görüşlerini paylaşıyor. Aynı zamanda e kitap, podcas gibi birçok dijital ürün paylaşımı da yapıyor. Yaşam tarzı ve verimlilik Tim’in hayat gayesi.
Maria Forleo
Kadın girişimcilere yönelik paylaşımlar yapan Maria hem iş hem de yaşam koşu olarak görev yapıyor. Blog sayfasında iş ve yaşam tarzı önerileri paylaşıyor. Aynı zamanda aktif bir Youtube kanalının da sahibi. Güçlü kadın ve erkeklere motivasyon verici iş önerileri sunuyor.
Steve Maxwell
Steve de en başarılı yaşam koçları arasında bulunuyor. Hem fiziksel hem de zihinsel refah konusunda sizlere yazılar yazıyor. Buradan birçok kullanıcı ilham verici içerikler paylaşıyor.
Joshua George
Joshua Londra merkezi ödüllü bir SEO ajansı olan Click Slice sahibidir. SEO endüstrisinde bir danışman olarak değil, bir SEO eğitmeni ve öğretim görevlisi olarak ün yapmıştır. Udemy gibi platformlarda inlerce kişiye eğitim veriyor. Aynı zamanda kişisel bloglarında da çok ilham verici içerikler paylaşıyor.
Kişisel Blogda Başarı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kişisel blog sitenizde başarılı olabilmek için bir işletme sahibi gibi davranmanız gerekiyor. Web sitenizin başarısı için elinizden geleni yapmalı ve blog sayfanızı kolayca büyütmelisiniz.
Kişisel blog sayfanızda başarılı olabilmek şu önerileri sizlere aktaralım;
- Kişisel blogda hedef kitlenizin okuması için bütçeniz düşükse çok iyi araştırmalısınız ve blog sayfanızın odaklanacağı konulara bakmalı ve içerik takvimi oluşturarak hareket etmelisiniz.
- İlgi çekici başlıklar, şaşırtıcı içerik ve konulara yer vermelisiniz. SEO araçlarını kullanmalı, Google Trends ve Pinterest kullanarak en popüler konuları bulabilirsiniz.
- İyi fikirler oluşturmak ve güçlü kelimelere sahip olmak için en iyi içerikleri oluşturmalısınız.
- Okuyucuların sorularına cevap verin ve çözüm önerileri de ulaştırın. Her zaman iyi araştırılan ve doyurucu içeriklere sahip olan yazılar hazırlamalısınız.
- Aranma hacmi yüksek anahtar kelimeleri kullanarak geniş kitlelere ulaşmanız gerekiyor.
- Dijital pazarlama ile para kazanma şansınız da olabilir.
- Blog sayfanızda uzman olduğunuz konuda ücretli danışmanlık hizmeti verebilir ve çok kaliteli içerikler paylaşarak insanlara pazarlayabilirsiniz.
- Blog sayfanızın başarılı olabilmesi için sosyal medya hesaplarınızda duyurması gerekiyor.
- Sponsor anlaşmaları ile başvuru yaparken web sitenize reklam ile gelen şirketlerin istatistiklerine bakarak geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
- Blog sayfanız üzerinde dijital satabileceğiniz yazarlık, tasarım, fotoğraf, program gibi freelance iş alanı ortaya çıkabilirsiniz. Bunun için kişisel blog sayfanızda iletişim formu olması çok önemlidir.
- Web siteniz üzerinde sponsor yayınlar tarzında incelemeler yazarak da kazançlarınızı arttırabilirsiniz.
- Kişisel blog üzerinde online satış teması ile ürün ve hizmet satışı yapabilirsiniz.
- Uzmanlık alanlarınızı öğreteceğiniz ücretli online kurslar ile kazançlar elde edebilirsiniz.
- Web sitenize daha fazla trafik çekebilmek için e posta listesi oluşturabilir ve abone listesi ile geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.