Web sayfanızın kısa özetini ortaya koyan HTML özelliği meta açıklaması olarak adlandırılıyor.
Meta açıklaması Google başta olmak üzere tüm arama motorlarında kullanıcıların web sitenize ziyaretinde büyük pay sahibi oluyor. En fazla 160 karakterde yazılan meta açıklamaları arama motoru botlarının da web sitenizi doğru yerde sıralamasını sağlıyor.
Textiff olarak meta açıklaması yazma hizmeti ile web sitenizin arama motorlarında etkili şekilde konumlanmasını sağlıyoruz.
Anahtar kelime barındıran, özgün ve ilgi çekici meta açıklamaları için içerik yazarlarımıza güvenebilirsiniz.

Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?

Meta, kavram olarak bilgi hakkındaki veri olarak tanımlanır. Meta kodları, bir internet sitesinin tanımlayıcı kodlarıdır. Metadata sadece internet sitelerinde değil, tüm verilerin kaynaklarının tanımlanması için kullanılır. Örneğin, bir görselin kaynak kodları içerisinde veya bir ses dosyasının alt kodlarında meta verileri bulunur. Bu verilerin tanımlaması ise isteğe bağlı özelliktir.
Web sitelerinde “Meta açıklaması”, bir başka ismi ile “description” alanı, sitenin o sayfasında ne anlatıldığını tanımlamak için gönderilen bir bilgidir. Bu sadede arama motorlarını değil, siteniz hakkında bilgi toplayan tüm yazılımsal sistemlerin veri çektiği alandır. Sosyal medya platformları, açıklama alanları için genel meta açıklamasından farklı bilgiler de isteyebilirler. Örneğin Facebook Meta Açıklaması, Twitter Meta Kartı gibi veri alanları siteye eklenerek, bu platformlara başka verilerin gönderilmesi sağlanabilir.
Meta Açıklama – Description Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Meta açıklaması, site hakkında bilgileri doğru biçimde vermelidir. Arama motorlarının arama sonuçlarında mavi yazılı sayfa ismi ve yeşil yazılı sayfa linkinin altında yer alan kısa açıklama bilgisini içeriyor olmasından dolayı, kullanıcıların ilgisini de çekiyor olmalıdır. Çoğunlukla “call to action” yani harekete çağrı veya tıklamaya çağrı özelliği taşıyan bu metinlerin teknik özellikleri de vardır.
Google, geçmişte meta açıklama kısmına anahtar kelimenin yazılması prensibi ile çalışmaktaydı. Hala bununla ilgili bazı bilgiler bulunuyor olmasından dolayı, sayfanın ana anahtar kelimesinin meta açıklama verisi içerisinde yer alması uygundur diyoruz. Bu arama sonuçlarını etkilemeyecek olsa da, kullanıcının anahtar kelime odaklı aramalarında etkili olabilir.
Meta verisinin en önemli özelliği ise sayfanın ne hakkında olduğunu 20 kelimede anlatması gerekliliğidir. Meta veri alanı kısıtlı bir alandır ve kullanıcının bu alanda sayfa hakkında yeterli veriye ulaşması gerekir. Google için bu sınırın 160 kelime olduğunu söylemek gerekir. Bundan daha uzun veriler dikkate alınmayacağından gereksizdir.

Tabii meta açıklamaları için minimum karakter sınırı da bulunur. 50 kelimeden daha kısa meta açıklamaları yazmak yerine bu alanı boş bırakmak daha doğru olacaktır.
Meta verisi (description) alanında anahtar kelimelerinizi mümkün olduğunda metnin başında yazmanız faydalı olacaktır. Bu arada anahtar kelimenizin sayfa isminde (title) aynı şekilde geçmesi de faydalı olacaktır.
Meta Açıklaması Olmayan Sayfanın SEO Değeri Düşer mi?
Hemen Teklif Al
Meta açıklaması, sitenin tanımlama bilgilerinin bir tanımlayıcısıdır. Google, bu veriyi siz vermek istiyorsanız bu alanı doldurmanızı önerir. Eğer bu alana giriş yapmazsanız, Google kendi yöntemleri ile sayfanızın yapılan arama ile ilgili en alakalı gördüğü kısmı listeleyebilir. Bu tamamen sitenizin Google tarafından ne kadar iyi indekslendiği ile ilgilidir. Eğer site içerisinde yeterli düzeyde SEO uyumlu yazılımsal ve içerik uygulaması yaptıysanız, Google bir çok farklı arama terimi için sayfanızın ilgili kısımlarını meta alanında görüntüleyebilir. Ancak metin içeriği ve diğer SEO detayları bakımından verimsiz bir siteniz varsa, meta açıklaması yazmış olmanız durumu değiştirmeyecektir.
Yani Meta açıklaması, sitenizin tüm SEO detaylarının son unsurudur. Bu durum SEO skorunuzda dramatik bir değişikliğe yol açmaz.